Søkeprosessen – Veien til utveksling

For å kunne reise på utveksling er det en rekke ting man må ha i orden først. Vi har derfor tenkt å lage ett innlegg med litt informasjon om søknadsprosessen, som vi ønsket at vi visste da vi søkte. Hva du må huske på kan selvfølgelig variere fra lærested til lærested, men dette er det vi opplevde når vi søkte til York.

  1. Først og fremst må du engasjere deg og undersøke hvilke land, byer eller skoler du kunne tenkt deg å studere i/på. I tillegg bør du sjekke om den utvalgte skolen tilbyr like mange studiepoeng og fag som er godkjent i forhold til utdanningsplanen din. Dette kan du også spørre skolens rådgivere om!
  2. Søk! Dette gjør du først til Nord Universitet (husk søknadsfristene 20. januar for høstsemesteret og 1. oktober for vårsemesteret) og deretter til lærestedet du har valgt. Denne prosessen er nok forskjellig fra lærested til lærested, men vi måtte blant annet skrive et brev om hvorfor vi ville studere akkurat i York og skaffe et ‘letter of reference’ fra en av professorene våre.
  3. Når du endelig har fått søknaden innvilget (gratulerer!!!), så vil du få en mail, eller ett ‘acceptance letter’, fra skolen du har søkt på. Her vil det stå litt praktisk informasjon, og hvordan du skal gå frem for å akseptere tilbudet du har fått.
  4. I vårt tilfelle, måtte vi selv sende inn fagene vi skulle ta i England til fakultetet, slik at de kunne legge det inn til forhåndsgodkjenning i FS (Felles Studentsystem)
  5. Når det er gjort, og fagene er godkjent, har du muligheten til å søke stipend og lån fra lånekassen.
  6. Skaff boplass! I York ordner universitetet boplass for deg og vi fikk tilbud om boplass gjennom universitetets nettportal som vi måtte godta og betale depositum for i løpet av tre dager.
  7. Ordne forsikring. Det koster MYE å utvide den vanlige reiseforsikringen din for å dekke lengden av utvekslingen. Derfor anbefaler vi å heller tegne forsikring hos ANSA, som visstnok har den beste studentforsikringen på markedet.
  8. Pakk! Nå gjelder det bare å pakke. Vi anbefaler at du undersøker hva som allerede er inkludert på boplassen din (soverommet, kjøkkenet og badet), og hva du må ta med/kjøpe selv. I vårt tilfelle, hadde vi mulighet til å forhåndsbestille det nødvendige som dyne og pute, kjøkkenutstyr, håndklær osv. Som stod klart da vi ankom York sent på kvelden. Hvis du får muligheten til dette så anbefaler vi det på det sterkeste!

 

Vi håper dette vil hjelpe deg som ønsker å dra på utveksling, men som kanskje syns det er litt vanskelig å vite hvordan man tar stegene. Det er også viktig å huske på at alle er i forskjellige situasjoner, og det vil nok være ting som blir glemt eller som dukker opp som ikke står på lista, men da er det alltid mulig å sende mail til rådgivere og fakultetet ditt! Vi ønsker deg en hyggelig søknadsprosess!

 

PS: Nå er vi akkurat ankommet York, så gled dere til første oppdatering fra utvekslingsstudenter ved University of York!

 

Ronja & Birgitte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *