Praksis i Brussel

Jeg heter Johanne og er nå på mitt siste semester på bacheloren Internasjonal markedsføring ved Nord universitet. Etter 2,5 år i Bodø pakket jeg i januar kofferten, og satte meg på flyet til Belgia hvor jeg skulle være praktikant ved Nord Norges Europakontor.

Foto: Tina Helén Bursvik Melfjord

Det å være praktikant er en fantastisk mulighet til å sette teori ut i praksis. Man blir kjent med mange fantastiske mennesker samtidig som man får oppleve masse nytt og spennende. En typisk uke for meg ser slik ut:

Mandag

En vanlig arbeidsdag her i Brussel varer som oftest 09:00 til 17:00. Det kan allikevel variere veldig da det hele tiden er møter, konferanser og annet spennende man kan være med på. Jeg liker å starte dagen med å kartlegge hvordan uka blir, går gjerne igjennom litt nyheter og får en oversikt over hva som skjer. Mine arbeidsoppgaver på kontoret går for det meste ut på informasjonsarbeid, hvor jeg følger med på hva som skjer i EU og Nord-Norge.

På en rolig mandag som denne får jeg kommet i gang med nye artikler for hjemmesiden, postet på sosiale medier i tillegg til at jeg får gjort noen google søk for å holde meg oppdatert. Da jeg ikke studerer statsvitenskap liker jeg også å benytte dager som dette på å lese meg opp på forskjellige ting, i tillegg til at jeg utnytter meg av alle de flinke menneskene jeg jobber med.

Etter jobb går turen videre til Basic-fit hvor jeg får inn ei lita treningsøkt før jeg må forte meg videre til butikken. Alle butikkene her stenger før 21:00, noe som er helt skinnsykt, men jeg må innrømme at jeg har blitt bedre til å både planlegge handleturene mine og kuttet ned på spontantturer for å kjøpe Pepsi Max og sjokolade.

 

Tirsdag

Denne tirsdagen var jeg så heldig å dra til Europa Parlamentet for første gang. Konferansen «High-level conference oceans the future of the blue planet har jeg gledet meg til, i tillegg var det stas og endelig få komme på innsiden av den beryktede parlamentsbygningen.

Hver tirsdag har vi også «tirsdags møte» der vi går igjennom det som har skjedd siden sist og hva som skal skje i tiden fremover. Det er ikke alltid alle er på kontoret og vi får hatt møte, så denne gangen var det mye som sto på agendaen.

Synes det er veldig gøy at jeg som praktikant blir så inkludert i alt som skjer, og at jeg får være med på så mye spennende.

Etter jobb er «tirsdags-trimmen» som er både sosialt, morsomt og en god trenings økt sammen med andre skandinaver. Dette er også en super måte å bli kjent med folk, i tillegg til at man får slått to fluer i en smekk!

Bildetekst: Første gang inne på Europa Parlamentet

 

Onsdag

På agendaen sto publisering av artikkel, research for månedens nyhetsbrev for EUs maritime, fiskeri og havbruks politikk, for så et møte angående European Week of regions and cities. Det å skrive artikler og nyhetsbrev er noe som er veldig nytt for meg, men det er utrolig lærerikt, samtidig som jeg synes det er veldig relevant kunnskap å ha med seg videre i livet.

I lunsjen pleier vi å se på «Nordnytt», NRK sine sendinger fra Nordland, Troms og Finnmark. Litt greit å følge med på det som skjer hjemme, i tillegg til at vi kan sammenlikne været – 8 varmegrader og rein er kanskje ikke så ille allikevel?

Etter lunsj ble jeg med Tina i et møte angående European Week of regions and cities, veldig spennende og gøy å følge med på! Jeg som liker å planlegge og arrangere ting synes det er veldig interessant å få innblikk i noe som er litt større enn hva jeg vanligvis er vant med!

Bilde tekst: Utsikten fra kontoret

Torsdag

Av og til kommer folk ned til Brussel på studieturer, der Europakontoret fokuserer på å lage et lærerikt og spennende opplegg for de bedriftene/personene som kommer på besøk. For denne gruppen ble dagens program fylt med foredrag innenfor både hydrogen, fornybar energi og karbonlagring.

Når dagen er ferdig går tiden videre til det vi kaller «Plux», noe som likner på en rundkjøring med barer hele veien rundt. Det er hit alle går for en «torsdagspils» etter jobb, og man blir kjent med norske praktikanter og trainees fra alle de forskjellige institusjonene her i Brussel, i tillegg til mange andre nasjonaliteter.

Fredag

Som del av studieturen reiste vi til Port of Antwerp, en av Europas største havner. Her fikk vi en kjapp historietime, før havnekontorets direktør for bærekraft, Eric De Deckere, snakket om hvordan de har implementert FNs bærekrafts mål, og understreket det samfunnsansvaret man har som bedrift.

Etter vi tok forvell med gruppen var det tilbake på kontoret og det var det endelig på tide med Toten Kahoot – min første og viktigste oppgave! (Jeg er fra Toten, derfor var dette ekstra viktig 😀 )

Bildetekst: Utsikt over Port of Antwerp

Alt i alt er det en spennende og variert hverdag her i Brussel, jeg har lært utrolig mye på den korte tiden jeg har vært her – og gleder meg til fortsettelsen! Min plan var ikke å dra på praksis, jeg hadde ikke gjort noe særlig research og syntes ikke det jeg hadde hørt om virket som «noe for meg». Etter å ha møtt flere andre praktikanter her i Brussel, innser jeg at jeg har tatt så feil. Det er så mange muligheter der ute, og jeg er overbevist om at alle vil klare å finne noe som passer for seg!

-Johanne Lilleengen, Internasjonal Markedsføring

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *