Overgangen til universitet kan være utfordrende

Peer Support ved Nord universitet

Psykiske problemer og utfordringer med mental helse har blitt et voksende problem blant studenter

På mange måter er det å studere på universitetet alt du hadde drømt om – blanke ark, uavhengighet, frihet fra foreldrene og livet hjemme, nye venner, og muligheten til å gjøre hva du vil, når du vil.

Men samtidig kommer det utfordringer med dette livet. Livet som uavhengig kan ofte føre med seg hjemlengsel, ensomhet og tunge stunder.

Vi starter på universitetet i en alder hvor alt er nytt og spennende, så det er normalt å bli fanget opp i spenningen og de nye opplevelsene som livet på universitetet bringer med seg. Men selv om livet kan være morsomt og frigjørende, så kan det være stressende, ensomt og intenst. Noen ganger klarer man bare ikke unngå tankene «Hva gjør jeg her?», eller «Jeg tror jeg går på feil studie.» Det er helt normalt i vår alder å oppleve tvil, hvordan er det meningen vi skal vite hva vi skal gjøre med livet vårt? Det å måtte takle disse problemene kan være veldig skummelt, og det er også veldig vanlig når man sitter i disse situasjonene å isolere seg selv. Man prøver å unngå problemene til det (forhåpentligvis) løser seg selv. Men som oftest skjer det stikk motsatte, og man kan ende opp med større problemer.

Hjelp og støtte er noe alle studenter trenger, men det å vite hvor man kan få hjelp, eller det å be om hjelp, kan være skummelt. Ja, der finnes rådgivere og venner, men hva om de ikke har de rette svarene? Eller om dem ikke klarer å relatere seg til problemet? Eller om du er redd for at de skal dømme deg?

Hva da?

Dette er hovedpoenget bak Peer Support.

Peer Support tilbyr alle studenter ved Nord universitet i Bodø tilgang til den hjelpen de trenger gjennom kontakt med utvalgte medstudenter, noen som kan relatere seg til problemene dine, og det du går gjennom. Hvem kan passe bedre til oppgaven enn medstudenter på din egen alder, som har meldt seg frivillig til denne rollen for å bistå andre?

Peer Supportere i Bodø

De nyeste SHoT resultatene viser at 14% av alle studenter opplever ekstrem ensomhet, og 13% av alle studenter har søkt etter hjelp med problemene sine det siste året. Peer Support kommer inn som et hjelpemiddel som kan bidra til å få ned disse statistikkene. Hovedtanken bak Peer Support er å normalisere eller ufarliggjøre det å be om hjelp. Det skal være enkelt å be om en hånd.

Peer Support er grunnlagt med noen nøkkelprinsipper; diskresjon, respekt, og taushetsplikt.

Om du har problemer med å finne ro, om du har problemer med vennene dine, om du sliter med den psykiske helsen din på noen måte, eller bare føler det alene, ta kontakt med en Peer Supporter og prat om det. Peer Supportene har vært gjennom kursing, og de er her for å lytte til deg. All informasjon en Peer Supporter er strengt taushetsbelagt, og vil på ingen måte bli delt med andre Peer Supportere eller rådgivere.

Kontakt oss gjennom Facebook-siden Peer Support at Nord University eller kontakt universitetets rådgivere for å bli satt i kontakt med en Peer Supporter.

Peer Supportere klare til å hjelpe studenter ved Nord universitet

– Peer Support