Hvordan få mest ut av tusenlappen

Studentøkonomi tusenlapp

Som student rekker kanskje ikke det månedlige stipendet over så mye mer enn husleie og mat. Noen velger derfor å ha deltidsjobb ved siden av studiene, mens andre jobber hardt i ferier og sprer inntekten jevnt ut over studieåret. Uansett hva du skulle foretrekke kan det lønne seg å tenke gjennom hvordan man bruker pengene. Her kommer noen tips til hvordan du som student kan få mest mulig ut av tusenlappen:

1: Kjøp brukt på Facebook, Tise og Finn.no

Det er lett å bli utsatt for fristelser i dagens bruk-og-kast-samfunn. Dersom du trenger ny vinterjakke, kan du være heldig å finne en pent brukt til under halve prisen på Finn eller Tise. Dette er også en kjempefin plass å bli kvitt den dyre skjorta du bare brukte en gang og som nå ligger bakerst i klesskapet … 🙂  Trenger du nye hvitevarer eller pensumbøker kan du også gjøre mange kupp på lokale kjøp og salg-sider på Facebook. Ikke bare sparer du penger – du sparer også miljøet.

2: Planlegg matinnkjøpene dine

Du kan spare mye på å planlegge ukens måltider og legge storhandelen til for eksempel mandag og fredag. På den måten unngår du dyre spontankjøp. Det kan fort bli dyrt å kjøpe lunsj hver dag, så planlegg hvilke dager du skal ha med lunsj og hvilke dager du kan unne deg varm lunsj i kantina. Last gjerne ned appen Mattilbud – denne gir deg en oversikt over matbutikkenes kampanjer og er nyttig å bruke i forkant av en storhandel. Hvis du kommer over et knalltilbud på for eksempel kjøttdeig, kan du gjerne kjøpe et par ekstra og fryse ned til senere.

3: … og når vi først snakker om mat – kjøp butikkenes egne merkevarer

First Price, Xtra og Coop-produkter trenger ikke være noe dårligere enn kjente merkevarer. Disse koster gjerne bare halve prisen. I tillegg kan det lønne seg å bli med i butikkenes fordelsprogrammer da disse gjerne gir deg både rabatt og kjøpeutbytte.

4: Gjør research

Skal du handle noe på nett kan du prøve å google nettbutikkens navn + «rabattkode». Da vil du ofte finne rabattkuponger på gratis frakt eller 10% rabatt på hele kjøpet. Et annet tips er å søke etter et produkt på prisjakt.no for å få en oversikt over ulike butikkers priser – kanskje finner du varen til en lavere pris en annen plass.

5: Utnytt butikkenes salgsdager

Dersom det nærmer seg Black Friday eller jubileumsdager på kjøpesenteret, har butikkene ofte gode tilbud. Dersom du skal gjøre store innkjøp kan det være mye penger å spare på slike salgsdager, enten du skal handle julegaver eller nye møbler.

6: Meld deg inn i kundeklubber

Flere butikker gir opptil 50% rabatt på et valgfritt produkt dersom du melder deg inn i kundeklubben deres. Her kan det være mye penger å spare dersom du skal kjøpe noe som koster litt. Som medlem av en kundeklubb får du ofte eksklusive tilbud, noe som kan komme godt med som student. Bare husk å ikke la deg friste av tilbud på produkter du egentlig ikke trenger… 🙂

7: Bruk studentrabatten din!

Mange restauranter og butikker tilbyr studentrabatt, og studentkortet.no har flere rabattkoder som gjelder over hele landet. Visste du at sistnevnte gir deg 10% studentrabatt på bestilling av hotell på Hotels.com? Bruk studentrabatten din når du har muligheten – her kan det være mye penger å spare.