10 tips til mat på studentbudsjett

Som student er det ikke alltid verken økonomien eller tiden strekker til for å lage et herremåltid hver dag. For å slippe å leve på nudler og havregrøt gjennom studietiden har vi lyst å dele noen tips med dere som vi mener hjelper litt på hvert fall.

Lasagne

#1 Lag et budsjett

Lag deg et budsjett på hvor mye du skal bruke på mat, klær og andre ting i måneden.

#2 Shopgun

Denne appen er genial. Her kan du se tilbudsaviser fra så og si alle butikker samlet i én app. Her dukker det ofte opp 10 kroners marked og diverse tilbud på ulike matvarer som ellers er litt dyre som student. Selv om det bare er en tier forskjell på varer i ulike butikker utgjør faktisk disse kronene en del i det månedlige budsjettet så det kan være lurt å planlegge middager og handleturer. I appen kan du også lage egne handlelister og krysse av etterhvert som du har handlet. Genialt om man planlegger den kommende ukens meny.
Siden det finnes utallige butikker i appen kan man abonnere på de butikkene man ønsker. Om du bor på Mørkved er de mest sentrale butikkene å abonnere på Rema 1000, Spar, Joker og Coop Extra. Trenger du utstyr til kjøkkenet eller interiør til hybelen finner du også slike butikker i appen.

#3 Storhandel

Ikke handle middagen samme dag som du skal lage den. Det blir ofte slik at man tar det enkle men ikke nødvendigvis det billigste etter en lang dag på universitetet. Det vi anbefaler er å sette av en dag i uken til å handle for den kommende uken/ukene. Dette vil definitivt spare deg for mye penger og tid. Når du storhandler, velg en av de billigere butikkene som Rema 1000, Coop Obs eller Kiwi. Her er det mange hundrelapper å spare!

Handlevarer

#4 Frys ned

Det er lett å la gårdagens middag bli stående i kjøleskapet til den ikke lengre er spiselig. Frys den heller ned med en gang! Dette kan spare deg for utrolig mye tid i eksamenstiden. Veldig kjekt med ferdiglagd middag på 2 minutter etter en dag på lesesalen.

#5 Spis middagsrester til lunsj

Dette høres ut som et dumt tips fordi det er så logisk. Hvorfor ikke ta med deg en god lunsj på universitetet av restene fra middagen dagen før, i stedet for å bruke penger i kantina?

Pizza

#6 Spleis

Bor du i kollektiv eller på hybel med flere andre studenter rundt deg er det både sosialt og billigere å gå sammen å spleise på en bedre middag. Hva er vel bedre enn å spise billig fredagstaco i godt selskap? Lite spør du oss.

#7 Ta med lunsj på universitetet

Ta med deg lunsj, ikke kjøp lunsj i kantina hver dag! 40 kr i kantina er kanskje ikke mye én dag, men i lengden blir dette store summer man helst ville unngått i ettertid.

Tapas-mat

#8 Få deg bankkort med samboeren(e)

Bor du med kjæresten eller i kollektiv med venner og har planlagt å bo sammen en stund, er det ingen dum idé å få seg et felles bankkort. På denne måten slipper alle å legge ut penger hele tiden og ha et evig Vippsoppgjør gående. Overfør en fast sum i måneden og kjøp inn sammen til fellesskapet.

#9 Skaff deg middagskort i kantina

Er du en av de som ikke er en masterchef på kjøkkenet, selger kantina middagskort for en litt billigere penge enn om du skulle kjøpt enkelt middager hver dag i kantina.

#10 Lag middag som kan brukes til neste middag

Lag middag med ingredienser som kan brukes videre til neste rett neste dag. Lager du for eksempel taco en dag kan du bruke salaten som er til overs til å lage deg en deilig pastasalat til lunsj eller middag dagen etter.

Susann, Siviløkonom-student